bönetider ÖVRIGT

Undrar du om du ber till korrekta bönetider – Fråga & Få svar!


Vi får ofta frågan från bröder och systrar som undrar om de ber till korrekta bönetider. Frågor kan handla om att man fått  bönetider utskrivet från sin lokala moské i flera år och att de bönetiderna kan variera ganska kraftigt om man jämför  med exempelvis oss. Vi får även frågor där man undrar vilka webbsidor som räknar rätt och fel, det finns mycket att välja.

Några viktiga saker att tänka på är att följa en webbsida som uppdaterar sina bönetider, det är bland det absolut viktigaste. Uppdaterar man inte kan tiderna variera kraftigt, detta för att exempelvis ”magrib” flyttas lite varje år.

Som ni vet är våra tider validerade av Halal Times ända fram till 2019-12-31. Vi strävar efter att ha Nordens mest korrekta bönetider och har gjort det sedan starten 2008.

Här är några frågor vi fått och svar vi givit gällande våra och andras bönetider:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
1.

Fråga:
Assalamu aleikum.
Jag är väldigt förvirrad angående det här med bönetider. Jag har följt xxxxxxxxxxx bönetider under ett bra tag och har även delat med mig av dem till min familj. Hittade nyligen en länk från xxxx.se som påstod att xxxxxxxxx´s tider inte är helt korrekta.

Jag har nu 3 olika bönetider som alternativ: era, xxxxxxxxx.se och xxxxx. Vilka ska jag använda?
Vill inte byta i onödan och förvirra min familj då jag inte kan avgöra vem av er som har de bästa tiderna. Jag förstår nämligen inte astronomi så jag kan inte förklara för dem varför just de tider vi följt varit fel medan era är dem rätta. Samtidigt så vill jag inte att dem ska be ex isha innan ens maghrib har tagit slut vilket är det som sker om det nu är så att era tider är dem rätta då xxxxxxxxx´s bönetider har isha tidigare än era tider och fajr är senare än era.

Jazakum Allah khayr.
/Förvirrad syster

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Svar:
A salamu alaykum wa rahmat Allah wa barakato Syster.

Jag precis som du ha ställt samma fråga många gånger redan för 10 år sedan. Jag har själv kontaktat xxxxxxxxxx´s webbansvarig (för ungefär 5 år) och tyvärr inte fått något svar gällande detta. Detta efter att jag uppmärksammat att man publicerat samma tider två år i rad.

Allah o Ahlam, varför man publicerar så olika tider är för mig/oss ett stort frågetecken. Jag kan egentligen bara svara för oss och hur vi gör och hur vi tar vårt ansvar. Men som vi skriver ovan, ett enkelt sätt att kontrollera om tiderna inte är korrekta så kan man kontrollera skillnaden på några bönetider från åren innan. Är tiderna precis likadana bör ni ifrågasätta dem, då har de alltså INTE uppdaterats alls.

Läs mer vad som fått våra bönetider validerade.

Tveka inte att återkomma ifall ni undrar något mer om bönetider genom att kommentera här nedan i kommentarsfältet.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
2.

Fråga:
Hej jag har en fråga angående bönetiderna ifrån eran hemsida… Ifall man jämför bönetiderna från er och bönetiderna ifrån xxxxxxxxxxxxx så stämmer de inte med varandra?  hur kommer det sig?

Svar:

Hej,

Vi har själva tidigare varit i kontakt med dem gällande detta men dessvärre inte fått någon respons.
Vi är varierade av Halal Times då vi följer  enligt vad vi och de tror ett korrekt räknesätt som även används av de största internationella aktörerna.
Dessutom har de stöds av fler studier som gjort. Läs med här för detta:http://www.bonetider.se/validation/

Varför inte de har samma tider som oss kan vi dessvärre inte svara på som sagt.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


25 kommentarer on Undrar du om du ber till korrekta bönetider – Fråga & Få svar!

 1. Zubaide

  Fint att ni inte skriver vilka sidor som går ut med fel bönetider men det skulle vara bra att veta för att undvika dem

  • Had a 5 o’clock once, got there ten to five and they told me I was too late and put me on the end of the stand-by line then proceeded to load about 8 more cars from the stand-by line. They are an independent bunch!!! Getting an e-reader for Christmas but don’t know which one. Any insight?

  • December 16, 2010 at 4:59 pmMaureen,Thanks so much for such an insightful post. The part that really stuck out to me was the idea of embracing change. My life has changed so much in the last year and a half that it’s been a bit crazy. It’s all been good, and I think if I had tried to resist it it would have been a really different story. Keeping the wind at your back of course makes it easy to go with the flow in your life. Reply

  • Änkyrä kommunisti tuli Mustajärvestä esiin, kun häntä satutti vanhan totuuden mainitseminen perussuomalaisten ryhmäpuheessa. Totuuden kanssa pärjää ja on vain elettävä. Taistolaiset oli pahimpia veteraanien pilkkaajia, mutta oli heitä muissakin etenkin vasemmalla laidalla!

 2. Siraaji

  Asc wr wb.

  Ni har fått frågor från islamiska bröder och systrar angåande hemsidor om bönetider, och ni har svarat på de och publicerade men ni dolde hemsidorna som man pratar om. istället skrev ni så här xxxxxxxxxxx.
  Så min fråga till er är om man ska behöva kolla på de hemsidor ni hade pratat om, hur ska man göra? förresten varför dölja?

 3. Syster

  Jazakum Allah khair för att ni svarade på min fråga. Undrar nu vad ni menar med att ni är validerade fram till 2019? Betyder det att man kan använda de nuvarande fram till 2019 eller att ni kommer att få in nya varje år fram till 2019?

  Till er som undrade vilka sidor de handlade om så frågade jag om islamguidens bönetider, det är desssa som jag har använt. Jag älskar deras sida så detta skall absolut inte uppfattas som en attack mot den sidan. Det är bara deras bönetider som jag undrat över. Den andra sidan jag nämnde var birka.st som räknar ut ens bönetider baserat på vart man bor (dvs inte bara stad utan även stadsdel för ännu närmare tider). Deras tider är väldigt lika de som finns på denna sida (iallafall för stockholm och om man väljer shafi eller mwl:s räknesätt). För att vara på den säkra sidan så bör man kanske vänta ett par minuter när man följer uppdaterade tidtabeller oavsett vilken man följer. De som inte är uppdaterade borde vi nog inte använda pga den stora skillnaden av isha och fajr jämfört med de uppdaterade tabellerna. Detta är min uppfattning iallafall.

  • Asma

   Salam
   Validerade till 2019 betyder att man kan få bönetider till 2019, de är alltså kontrollerade och godkända enligt ett korrekt räknesätt som de skriver. Att rekommendera att inte gå på uppdaterade bönetider är värre än att ge sina barn gammal mjölk med passerat bäst-före datum, just saying…

   Salam

   • Syster

    Wa aleikum asalam. Tack Asma för ditt svar.
    Jag menade att vi ska följa de uppdaterade tabellerna fast vänta ett par minuter ändå (för det finns ett par minuters skillnad mellan exempelvis tiderna här och birkas). De som inte är uppdaterade bör vi inte använda överhuvudtaget. Det är den uppfattningen som jag har nått.
    Tack igen för ditt svar syster. Salam.

  • Asma

   Det jag menar är att det finns bönetider fram till 2019, inte att man kan använda dagens, man får välja rätt datum och alla bönetider fram till 2019 är de rätta

  • Syster

   Jag tar tillbaka vad jag skrev om tiderna på birka.st. När jag skrev det så kollade jag endast in tiden för den dagen men efter att ha kollat in lite datum nu så märker jag att det skiljer sig tydligen åt kraftigt från tiderna här ibland. För exempelvis mitt område så är det över en timmas skillnad för 22 April 2014 mellan deras tider och tiderna här.

   Gick inte så bra att förklara det här för mina föräldrar efter att ha meddelat dem att våra nuvarande tider är fel. Min pappa ansåg att dem inte alls var fel och min mamma har förståelse för ett par minuters skillnad men att det ska skilja sig åt över ca 40 minuter för isha var förvirrande för henne. Hon ska nu fråga en väninna till henne men problemet är att denna väninna med största sannolikhet följer samma tabell-källa som islamguiden följer.

   Få ting förvirrar mig lika mycket som detta ämne. Ber om ursäkt om jag gett någon huvudvärk nu.

   Bör tilläggas att jag inte menar något illa mot någon hemsida. Jag ber Allah swt att belöna er allihop (islamguiden, bonetider, birka och andra autentiska Muslimska sidor) med det bästa i denna värld och i nästa och att Allah swt accepterar era goda handlingar. Jag är tacksam över att ni tar er tid för att förse oss med tider överhuvudtaget.

 4. Sara

  Hej,
  Jag heter Sara och jag har länge funderat över att bli muslim och försökt forska lite mer om det men för ett tag sen syndade jag och jah mår väldigt dåligt över det men kan inte under några som helst omständigheter berätta för personen, hon har blivit sårad på detta sätt flera gånger tidigare och det var aldrig min avsikt fastän hon gjorde värre ting mot mig, nu undrar jag om man kan bli förlåten fastän man inte erkänner för personen?
  Sara

  • Robin

   Ja du kära Sara, jag tror att du har ett fint hjärta, Du säger sanning att du har gjort en person ledsen fäst hon gjort värre mot dig, men det är frf du som gjort fel tlbk, om nån göra nåt dåligt mot dig så du behöver inte göra det mot den personen, men isf om du erkänner att du har gjort fel o du ångra det elr du inte menade att såra nån, så kma du bli förlåten, men om jag hade varit dig så hade jag pratat med den person.
   mvh. Robin

  • Robin

   Ja du kära Sara, jag tror att du har ett fint hjärta, Du säger sanning att du har gjort en person ledsen fäst hon gjort värre mot dig, men det är frf du som gjort fel tlbk, om nån göra nåt dåligt mot dig så du behöver inte göra det mot den personen, men isf om du erkänner att du har gjort fel o du ångra det elr du inte menade att såra nån, så kma du bli förlåten, men om jag hade varit dig så hade jag pratat med den person.
   mvh. Robin

  • Syster

   Sara, om du ännu inte blivit Muslim så har du inga synder kvar när du väl blir Muslim ändå då ebns synder raderas när man blir Muslim. Men även om du hade varit Muslim redan fast att du ångrar din handling och ber Gud om förlåtelse och inte gör om det igen så finns det hopp om att bli förlåten. Inte nog med att Gud förlåter den som ångrar, han belönar oss till och med för vår ånger om vi fruktar honom.

   Jag rekommenderar denna sida för dig: http://www.konvertitguiden.com ifall du väljer att konvertera/revertera till Islam.

 5. Aisha

  Syster, jag heter Aisha som jag tagit från Koranen
  Jag är en lite äldre kvinna som under lång tid velat bli Muslim! Jag
  är ensamstående, men behöver någon som ”pushar på” och som
  säger mig att bli MUSLIM NU! Kanske Du kan hjälpa mig!
  Kram Aisha!!!

 6. Syster

  Aisha, BLI MUSLIM NU =))

  Jag skulle inte slösa en endaste sekund till på att inte vara Muslim om jag va du. Det verkar som att du redan har insett att Islam är sanningen så det finns egentligen inget att vänta på. Ålder spelar ingen roll, en 15-åring behöver Islam precis som 100-åring, döden kan komma närsomhelst. Revertera så fort som möjligt, det är mitt råd till dig. Läste häromdan om en 12-åring som konverterade till Islam och för några år sen så var det en kvinna i belgien som va över 90 år som konverterade. Folk konverterar till Islam världen över varje dag. Finns det någon anledning till varför du inte ska vara en av dessa? Slösa inte bort din tid utan bli Muslim så fort som möjligt. Jag föddes i ett muslimskt hushåll men började praktisera Islam ca 10 år efter att man som muslim är skyldig att börja be och vara muslim på riktigt och jag ångrar vartenda sekund jag inte spenderade som riktig Muslim så mitt råd till dig är att inte slösa bort tid som du istället kan spendera på att närma dig din skapare genom att lära dig om Islam, be, fasta och göra andra goda gärningar. Slösa inte bort en endaste sekund till på att inte vara Muslim.

  • Un diseño limpio y efectivo, éste de Ara. Y buen blog éste que acabo de descubrir (el tuyo) a través de AlCE8reativo&#g230;oa, pues ya tienes un lector colega-maquetil más. Un saludo!! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>