Kvinnan i Islam


Kvinnan rättigheter – Mannens skyldigheter

Det är mannens skyldighet att stå för kvinnans beskydd, välstånd, mat, kläder och allt annat som hon kan tänkas behöva. Om kvinnan själv tjänar pengar så är hon fri till att använda dem till det som hon själv vill. Men mannens plikter slutar inte med de elementära behoven för uppehälle och beskydd. Mannen är även av Allahs lag beordrad att behandla sin fru med rättvisa, att respektera hennes känslor som kvinnor har skapats med och att visa henne vänlighet och omtanke. Hon får inte bli visad någon underlägsenhet eller vara ett objekt för hans misstankar, och han ska undvika allt som kan skada henne.
Allah den Upphöjde säger i Koranen:

”Och lev med dem med ömsesidig vänlighet och rättvisa. Om ni skulle ogilla dem, kan det vara så att ni ogillar en sak som Allah genom den skapar en mängd godhet.”
(An-Nisa 19)

Allah berättar för oss att det bästa exemplet vi kan följa är Profeten Muhammed (saw):

”Ni har verkligen i Allahs apostel ett utmärkt föredöme, för den som hoppas på Allah och den sista dagen och som minns Allah mycket.” (Al-Ahzab 21)

Hur uppförde sig då Profeten (saw) som make?
Genom de många hadither som berättats om honom (saw)kan vi få en bild av hans kvinnosyn och hur man bör behandla sina fruar:

”Den bästa muslimen är den som är bäst mot sin fru och jag är bäst mot min fru.” (Tirmizi vol. 2, nr 323)
”Låt ingen manlig troende hata en kvinnlig troende. Även om han må ogilla en av hennes egenskaper, så kommer han (säkerligen) att vara nöjd med en annan.”
(Muslim nr 1469)

”De troende med den mest kompletta tron är de med bäst karaktär. Och de bästa av er är de som behandlar sina fruar bäst.” (Imam Ahmad vol. 2, nr 250)

En man bör känna ro och trivas med sin fru och han bör muntra upp henne och se till så att de trivs och har kul med varandra. Profeten (saw) brukade trots sin status som ledare över muslimerna leka och ha roligt med sin fru. Profetens (saw) fru Aisha berättade att hon en gång var på en resa med Profeten (saw) medan hon fortfarande var en ung kvinna.
Betydelsen av vad hon sade:
”Jag var fortfarande ung och vägde inte så mycket.
Profeten (saw) sade till sina sahaba: Gå ni i förväg. När de gått före sade han (till Aisha): Kom så ska vi springa ikapp. Jag vann över honom den gången. Senare var jag åter igen på en resa med honom och han sade åter igen till sina sahaba: Gå ni i förväg, och sedan sade han till mig: Kom så ska vi springa ikapp. Jag hade helt glömt bort den tidigare händelsen. Dessutom hade jag gått upp i vikt. Jag sade till honom: Hur kan jag tävla med dig när jag väger så mycket? Han sade: Jo, vi ska tävla! Så vi sprang ikapp, och han vann tävlingen. Sedan började han skratta och sade: Detta är för förra gången.”
(Abu Daoud; Mishkat al-Masabih vol. 2, nr 3251)

Aisha har även berättat:

”Profeten (saw) brukade få ett glas mjölk som jag fick dricka först ur, fastän jag hade menstruation. Sedan brukade han ta glaset, sätta sin mun på samma ställe som jag druckit ur och dricka. Andra gånger tog jag en bit kött och åt av det. Han brukade då ta biten och äta från samma ställe som jag ätit.” (Zaad al-Mia’ad vol. 1, s 152)

Gällande den sexuella relationen är det mycket viktigt att mannen behandlar den med skicklighet, omtanke och förståelse. Han ska inte se sin fru som ett objekt för endast sin egen tillfredställning. Han måste tänka på hennes känslor och behov och försöka se till att hon uppnår fullständig njutning och tillfredsställelse.
Betydelsen av vad Profeten (saw) sade:
”Man ska inte falla över sin kvinna på samma sätt som ett handjur plötsligt hoppar på honan. Låt en budbärare gå mellan dem. Han (saw) frågades: Vad är en budbärare?
Han sade: Kyssande och älskvärt samtal.”
(Ad-Dailamy i Musnad al-Firdauz; Takhrich al-Hadith i Ihja Ulum ad-Deen vol. 2, s 50)

Islam är nog den mest missuppfattade religionen. Men den är också den mest korrekta. Mest uttänkta, mest rättvisa, mest givmilda, mest visa. Islam har sedan dag ett givit kvinnan rösträtt, eget ägande rätt. Sverige införde rösträtt för kvinnorna 1921. Islam är en religion som fungerar i praktiken, en sann religion som verkligen är uttänkt. Om du undrar om varför mannen och kvinnan blivit tilldelade olika skyldigheter så är svaret väldigt enkelt. Kvinnan är speciell på sitt sätt och samtidigt bäst på vissa saker och det samma gäller mannen. Kvinnan är en varelse skapad av Allah för att söka sig till trygghet och trivas i den. Mannen skapad för att ta fram trygghet.
När en nunna väljer att vara beslöjad så ställer sig ingen fråga, är hon förtryckt? Tvärtom. Men när en muslimsk kvinna mashaAllah bestämt sig att ta på sig slöjan så är hon förtyckt.
När ett ickemuslimskt par väljer att kvinnan ska vara ”hemmafru” så kommer ingen att ställa sig frågan, är hon förtryckt. Tvärtom så vet man att ekonomin tillåter detta för denna familj. Men när en muslimsk kvinna väljer att stanna hemma för att hon själv vill ta hand om sina barn så att de blir uppfostrade som hon vill, som inte alltid är möjligt på t.ex. dagis så här hon förtryckt.
Det är ickevetandet som föder fördomar och det är fördomarna som skapar missförstånd. Missförstånden bränner eventuella broar och väljer man att tänka på ett trångsyntsätt så kommer man ha det väldigt svårt att förstå sig på Islam.

 

GÅ UPP ↑

ELLER GÅ VIDARE TILL: