Ivan Agueli ÖVRIGT

Han var en av de första muslimerna i Sverige – UNIK MUSLIM


Redan i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet vaknade intresset för Islam. I de vanliga svenska hemmen var Islam fortfarande en okänd religion, den tro man då praktiserade var Kristendomen.Men det fanns en nyfikenhet och ett sug efter kunskap. Bland de svenska akademikerna hade några kommit i kontakt med böcker där Islam beskrevs som en religion från fjärran öster. Förutom Islam hade den orientaliska kulturen i form av klädsel, färg och kryddor intresserat många. Av de akademiker som drogs till Islam hade majoriteten av dem konverterat efter att man studerat religionen och dess logik.

Ivan Aguéli eller John Gustaf Agelii som han egentligen hette var en av Sveriges främsta konstnärer under 1800-talet. Han var även religionsfilosof och orientalist. Han intresserades av Islam i sitt arbete och efter flera års studier valde han att konvertera och inta namnen Abd Al-Hadi Aqhili. Han är en av de första i svensk historia som kom att kallas för Muslim.

Abd Al-Hadi Aqhili levde till 1917 och vi lyfte fram honom då vi ser honom som en UNIK MUSLIM, källa wikipedia.org.


2 kommentarer on Han var en av de första muslimerna i Sverige – UNIK MUSLIM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>