Al Zahrawi ÖVRIGT

Han uppfann kirurgin – Världens första kirurg var en UNIK MUSLIM


Det som vi idag kallar för modern läkarkonst och kirurgi praktiserades för första gången för ca 1000 år sedan. Då använde man sig för första gången mindre instrument som möjliggjorde mer avancerade ingrepp. I samband med detta uppfanns en hel rad hjälpmedel som än idag används av läkare varje dag.

Den världskända läkaren Al Zahrawi som dog för precis 1000 år sedan (år 1013) utförde det första kejsarsnittet i världshistorien. Han var även först med att sätta och ta bort suturer (stygn) och var enligt många den som uppfann pincetten. Dessutom lämnade han efter sig ett unikt uppslagsverk som illustrerar som efterkommande läkare studerade. Fadern av medicin var praktiserande muslim och var bosatt i en muslimsk stat som idag består av Gibraltar, Morocco, Portugal och Spanien.

Dr.  Al Zahrawi  är en intressant person som betytt mycket för världens läkarkonst och vi lyfter fram honom då vi ser honom som en UNIK MUSLIM.


3 kommentarer on Han uppfann kirurgin – Världens första kirurg var en UNIK MUSLIM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>